Tuesday, January 16, 2007

Syarikat Rakaman Membunuh Artis

Aku kadang-kala simpati dengan nasib artis-artis Malaysia ketika ini. Di mana-mana corong radio pastinya akan berkumandang irama dan lagu dari artis-artis Indonesia yang pastinya akan sedap jika setiap hari pendengar diasak dengan lagu yang sama. Malah tidak keterlaluan dikatakan bahawa lagu-lagu dari Indonesia kini menguasai sebahagian besar carta muzik di negara kita.
Artis-artis Indonesia juga sering dipanggil untuk mengadakan persembahan secara besar-besaran di negara kita samada ditaja oleh syarikat gergasi tempatan atau dianjurkan oleh promoter itu sendiri. Ramai atau sedikit penonton yang menonton sesuatu konsert itu bukan satu halangan kerana yang penting artis tersebut bukan artis tempata. Artis Malaysia bukan sahaja tidak dipanggil untuk membuat persembahan di acara-acara gergasi, malah di pub-pub juga mereka dipinggirkan. Kenapa? Bagus sangatkah artis Indonesia tu?
Sebenarnya ancaman dan tekanan ke atas artis Malaysia itu bukannya datang dari luar tetapi dari dalam negara kita sendiri. Malah musuh nombor satu yang menjadi penyebab berleluasanya gejala cetak rompak dan kebanjiran artis-artis Indonesia adalah syarikat rakaman Malaysia sendiri.
Jika dulu 'ketegasan' syarikat-syarikat rakaman untuk tidak menurunkan harga CD dan VCD dipercayai menjadi penyebab berleluasanya gejala cetak rompak. Harga yang tinggi menyebabkan pembeli beralih arah kepada bahan yang 'haram' tetapi masih sedap sepertimana yang 'halal'.
Kenapa takut untuk menurunkan harga? Tidakkah syarikat rakaman tahu bahawa sebarang penurunan harga ke atas CD dan VCD walaupun sedikit akan menyebabkan penjualan mereka meningkat dengan kadar yang lebih tinggi? Mungkin syarikat rakaman Malaysia begitu 'bodoh' dalam membuat perkiraan ekonomi. Kenapa syarikat rakaman tidak boleh menganggap penurunan harga itu sebagai salah satu strategi promosi produk-produk mereka?
Malah tindakan syarikat-syarikat rakaman untuk meletakkan hanya satu atau dua sahaja lagu yang sedap di dalam sesebuah album baru memburukkan lagi keadaan. Kalau hanya satu atau dua sahaja lagu yang sedap tentulah pembeli tidak akan membeli produk tersebut. Lebih baik dengar di radio sahaja.
Kalau nak dengar selalu, rakam sahaja lagu tersebut. Bukankah keadaan ini akan menjejaskan penjualan album tersebut? Jika keadaan ini berlaku, mereka yang telah 'terbeli' album original tersebut pastinya 'terpaksa' menjadi pembeli album cetak rompak untuk album-album lain di masa hadapan untuk mengelakkan mereka menjadi mangsa kebodohan syarikat rakaman. Malah pembeli-pembeli ini boleh dianggap sebagai mangsa penipuan sindiket rakaman artis tempatan.
Kecenderungan syarikat rakaman untuk membuat album kompilasi dan tidak mengeluarkan album-album baru juga bagaikan membunuh secara senyap industri muzik tempatan. Ini kerana jika keadaan ini berterusan, industri muzik pastinya akan ketandusan lagu-lagu baru untuk diputarkan di stesyen-stesyen radio. Jika tiada lagu baru, stesyen radio terpaksa mencari alternatif lain bagi mengisi ruang yang kosong yang telah ditinggalkan oleh artis-artis tempatan. Takkan Radio Era atau Radio Hot FM nak siarkan lagu-lagu lama? Mesti pendengar mereka akan beralih arah ke stesyen radio lain pula. Maka untuk menyelamatkan diri mereka, stesyen-stesyen radio terpaksa menyiarkan lagu-lagu Indonesia yang sememangnya mempunyai 'stok' yang banyak.
Jika kita memerhati dan meneliti lagu-lagu Indonesia yang 'menyerang' Malaysia, tidak kesemuanya bermutu tinggi. Hanya beberapa lagu sahaja yang benar-benar baik. Malah terdapat beberapa lagu lama Malaysia yang mampu menandingi lagu-lagu Indonesia. Namun apa yang kita ada kesemuanya lagu lama yang mungkin layak untuk disimpan di muzium sahaja. Namun disebabkan oleh sikap pengecut syarikat rakaman tempatan, peminat muzik Malaysia terpaksa dengan rela menerima lagu-lagu Indonesia samada baik atau tidak kerana lagu-lagu mereka masih baru dan segar.
Aku mencadangkan agar syarikat-syarikat rakaman yang pengecut dan tidak berani menanggung risiko ini agar menutup sahaja syarikat mereka. Buat menyemak sahaja! Mereka-mereka ini hanyalah penyangak bangsa yang hanya memikirkan keuntungan jangka pendek dan bukannya untuk memajukan industri hiburan demi bangsa dan negara.
Anakmuar - Aku tabik spring kat MAESTRO yang berani menjual CD dan VCD dengan harga yang murah dan sentiasa berterusan mengeluarkan album-album baru. Inilah baru 'hero' industri hiburan.

Tuhan Tolonglah Vince

Oleh Nor Akmar Samudinakmar@hmetro.com.my
ALBUM pertama Vincent Chong, 27, yang memuatkan lagu Mengapa Harus Cinta berjaya meletakkan penyanyi itu dalam suasana selesa di persada seni. Kehadiran klip video lagu itu turut membantu hingga lagu itu cepat melekat di hati peminat.
Namun laluan Vince agak berliku apabila muncul album kedua, Janji Vince yang dianggap kurang menyebelahi nasib anak muda itu. Bagaimanapun, berbekalkan jiwa seninya yang kental, Vince tidak pernah menganggap ia satu kegagalan.
Sebaliknya menjadi pemangkin kepadanya untuk terus menghasilkan yang terbaik. Katanya, dia kini sibuk membuat persediaan untuk melancarkan album pembungkusan semula menggabungkan lagu terbaik dari album pertama dan keduanya.
“Album itu juga akan menyisipkan satu lagu baru ciptaan komposer Indonesia, Tuhan Tolonglah dan satu lagi lagu ciptaan saya sendiri, Percayalah Sayang. “Ia diberi tajuk The Best Of dan album itu mengandungi 16 lagu yang mengembalikan kenangan peminat kepada album pertama dan kedua saya,” katanya.
Sebagai anak kacukan juga, Vince mempunyai keistimewaan menguasai bahasa Melayu, Kantonis dan Inggeris serta sedikit Mandarin. Kebiasaannya, untuk persembahan makan malam dan korporat, Vince menyanyikan lagu Melayu, Inggeris dan Mandarin.
“Sayang pula jika saya tidak menghasilkan album Mandarin. Oleh itu, syarikat rakaman memberi peluang kepada saya muncul dengan album Mandarin. Ia adalah projek khas saya dengan mereka.“Disebabkan saya kurang mahir berbahasa Mandarin, saya kini mengikuti kelas Mandarin. Bahasa Mandarin lebih sukar dari Kantonis tetapi pasaran lagu itu (Mandarin) lebih meluas.
“Lenggok lagunya juga boleh dipelbagaikan. Sekarang ini pada peringkat mengumpul bahan. Dengan hadirnya album Mandarin nanti, saya berharap dapat meluaskan pasaran ke Taiwan dan China. “Selama tiga bulan mengikuti kelas Mandarin saya fokuskan kepada kemahiran berkomunikasi bagi mendekatkan diri dengan peminat.
“Jangan pula ada beranggapan saya meminggirkan peminat tempatan. Saya masih anak Malaysia yang mengutamakan peminat di sini.“Namun dengan sedikit kelebihan diberi Tuhan, saya berharap boleh meluaskan kerjaya nyanyian ke peringkat antarabangsa,” katanya.Vince atau nama sebenarnya, Vincent Chong Ying Cern berkata, pada masa sama dia juga mencipta lagu untuk penyanyi lain.
Sempena Anugerah Industri Muzik ke-14 (AIM14) yang akan berlangsung pada 28 April ini, Vince antara artis yang akan menjayakan konsert prelude AIM14. Konsert itu akan berlangsung setiap Jumaat, jam 8.30 hingga 9.30 malam di ntv7 selama 13 minggu. Ia bermula 2 Februari hingga 27 April ini.

Hubungan Mawi- Faizal ‘panas’

SEBELUM ini ‘perang dingin’ di antara juara Akademi Fantasia musim ketiga dan keempat, Asmawi Ani atau Mawi dan Faizal Ramli, hangat diperkatakan.

Pemerhati industri hiburan melihat Faizal bakal mengambil alih tempat Mawi sebagai penyanyi lelaki popular jika kontroversi yang dikaitkan kepada pemenang tujuh kategori di Anugerah Era pada Ogos lalu itu tidak dihentikan.CERIA...Faizal bersama Aznil,Raja Azura, Izwan Pilusdan Fazli Zainal mengikuti rombongan promosi ABPBH06 di utara.

Kenyataan itu didakwa menimbulkan rasa kurang senang di kalangan peminat Mawi mahupun penyanyi yang berasal dari Felda Taib Andak, Kulai, Johor itu sendiri sehingga tercetusnya perang dingin.Dalam berhadapan situasi ini, Faizal selaku ‘adik’ dikatakan banyak mengalah dan membiarkan apa juga yang dilakukan kepada diri dan kerjayanya.


Mawi sewaktu ditemui di jelajah promosi Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2006 (ABPBH06) yang diadakan di Pulau Pinang baru-baru ini, bagaimana pun menafikan dakwaan itu.Katanya, dia tidak pernah memburuk-burukkan Faizal kerana tiada sebab untuknya berbuat demikian.


AKRAB...Mawi dan Faizal nafi wujud perang dingin antara mereka.

“Perkara ini sudah dibangkitkan sejak dulu lagi sebaik saja Faizal muncul juara Akademi Fantasia musim lalu. Saya sendiri tidak tahu mengapa ada orang cuba membanding-bandingkan di antara saya dengan Faizal.


“Penjelasan mengenai perkara ini sudah pun saya buat sebelum ini, jadi kenapa ia ditimbulkan kembali? Mungkin kerana ramai orang membandingkan kami membuatkan ada pihak membuat tanggapan bahawa saya cuba memburuk-burukkan Faizal.


“Sebaik saja Faizal muncul juara dan bernaung di bawah syarikat rakaman sama, saya selalu memberi sokongan kepadanya. Hubungan kami baik seperti adik-beradik. Rasanya semua orang tahu perkara itu.


Bukankah masing-masing punya peminat sendiri?” katanya.Sepanjang promosi ABPBH06 berlangsung di utara, isu perang dingin antara dua juara AF ini turut dijadikan modal untuk mengusik. Apatah lagi Faizal yang turut sama mengikuti rombongan dalam bas sering menjadi bahan usikan rakan-rakan.


Kata mereka, bagaimana penyanyi itu mahu berkongsi pentas dengan Mawi dalam keadaan perang dingin sedang meletus. Lebih daripada itu, ada yang menyindir kemungkinan Faizal tidak mungkin akan dapat naik pentas menyanyi menghiburkan peminat di utara kerana ‘abang Mawi’ sudah mengeluarkan arahannya.


Sekiranya difikirkan perkara ini tidak mungkin akan diperkatakan sekiranya ia tidak benar. Bagaimana pula rakan-rakan artis lain lebih mengetahui isu perang dingin dikaitkan antara mereka berdua.Faizal berkata, dia tidak terlalu mengambil kisah terhadap apa juga perkara yang diperkatakan orang membabitkan hubungannya dengan Mawi.


“Rakan artis lain mungkin sekadar bergurau dengan saya. Mereka berbuat demikian kerana tahu akan gosip membabitkan hubungan dingin saya dengan Mawi yang sebenarnya tidak berlaku menerusi majalah mahupun akhbar.


“Seperti kata Mawi sendiri perkara ini sudah pun dijelaskan sebelum ini dan ia tidak seharusnya ditimbulkan lagi.“Saya sendiri percaya kepada ketentuan Tuhan dan rezeki datang daripadanya. Kalau sudah tertulis rezeki saya ia tidak akan ke mana. Cakaplah apa pun ia tidak akan menjadi kudis.


“Sekarang ini, pada saya nyanyian lebih penting dan harus diberikan perhatian. Saya tidak mahu isu ‘perang dingin’ ini akan mengganggu tumpuan saya terhadap kerjaya.“Mawi mempunyai peminatnya sendiri begitu juga dengan saya. Ada juga peminat kami menyokong kerjaya seni kedua-duanya,” katanya.


Faizal turut menambah andai benar hubungannya dengan Mawi panas dan jika dingin tidak mungkin dia akan bersama-sama dengan Mawi berpadu suara mendendangkan Lagu Cinta Lagu Jiwa sewaktu menghiburkan peminat di pusat membeli-belah Queenbay, di Pulau Pinang dalam siri jelajah itu.

Lembaga hitam kacau Mawi

Oleh Nazarali Saeril (Harian Metro 16/1/2007)

KUALA LUMPUR: Selepas menjadi juara Akademi Fantasia 3 (AF3) dan bergelar bintang paling popular, Mawi bukan saja menghadapi pelbagai kontroversi, malah sering mengalami gangguan makhluk halus.
“Saya pernah ditekup mulut dan ditarik kaki oleh lembaga perempuan lengkap berpakaian dan bertudung merah ketika berbaring untuk tidur.“Ketika itu, saya mengalami kesukaran untuk bernafas dan ia menyebabkan saya terjaga beberapa kali daripada tidur,” kata Mawi kepada Harian Metro, semalam.
Anak kelahiran Felda Taib Andak, Kulai, Johor itu mengakui gangguan berkenaan menyebabkannya gelisah dan bimbang untuk tidur kerana takut berlaku perkara tidak diingini. “Gangguan lembaga wanita berpakaian merah itu hanya berlaku sekali tetapi saya menganggap ia yang paling menakutkan.
“Selain itu, hampir setiap malam saya diganggu pelbagai lembaga hitam dan mengerikan ketika cuba tidur. Ada kalanya seolah-olah benar-benar berlaku tetapi saya anggap ia mainan tidur saja,” katanya.Menurut Mawi, apa yang menghairankan, gangguan itu bukan saja berlaku di kediamannya di ibu kota tetapi ia seolah-olah mengejarnya ke mana-mana lokasi yang dituju untuk tugasan atau persembahan.
Walaupun tidak menganggapnya perkara serius, Mawi sentiasa berhati-hati kerana bimbang mungkin ada pihak kurang senang dengannya atau kariernya yang sedang di kemuncak. “Saya menyedari mula mengalami gangguan berkenaan sejak mula menceburkan diri dalam bidang nyanyian tiga tahun lalu. “Sehingga kini, ia masih lagi ada tetapi tidak sehebat seperti ketika pembabitan awal saya dalam bidang ini,” katanya.
Mawi bagaimanapun tidak mahu berprasangka buruk terhadap mana-mana pihak berikutan kejadian menakutkan itu kerana menurutnya, ia boleh berlaku kepada sesiapa saja. Dia kini tidak mahu terlalu memikirkan perkara itu kerana lebih baik fokusnya ditumpukan dalam mengembangkan kerjayanya.
“Saya tidak pernah disantau atau dibuat orang oleh pihak tertentu menggunakan ilmu hitam dan sebagainya. “Namun, untuk mengelakkan kejadian seperti itu, saya ada mengamalkan bacaan ayat suci tertentu kerana percaya hanya Allah s.w.t yang mampu melindungi hamba-Nya,” katanya.
Kata Mawi, dia tetap percayakan perkara ghaib tetapi tidak menganggap ia lebih berkuasa daripada Allah s.w.t.“Walaupun diganggu perkara ghaib, saya tetap akan berdoa memohon perlindungan dan bertawakal kepada Allah S.W.T kerana Dia lebih berkuasa,” katanya.
©The New Straits Times Press (M) Berhad